21.06.2022

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА CANNES LIONS INTERNATIONAL FESTIVAL OF CREATIVITY 2022 ВЕЧЕ СА ЯСНИ

Cannes Lions International Festival of Creativity обяви, че общо 25,464 заявки от 87 страни ще се състезават да станат глобален пример за креативност и ефективност за идната година.

Заявките от Латинска Америка са скочили с 12% от миналата година, като тези на Бразилия са с 31% повече след трите спечелени Grand Prix награди от страната на миналогодишното издание на фестивала и поддържането на третото място в класацията за Най-креативна страна в Света. Заявките от Индия са с 32% ръст от миналата година, с награди в Health & Wellness, Direct and Film. Украйна също участва с 402 заявки, които бяха приети безплатно, и които демонстрират отдадеността на страната чрез своята креативност.

На първата за седмицата церемония по награждаване бяха обявени победителите в секциите Pharma Lions, Health & Wellness Lions, Outdoor Lions, Print & Publishing Lions and Radio & Audio Lions.

Simon Cook, главен изпълнителен директор на LIONS, коментира: „Cannes Lions е глобална платформа и ще бъде уникална седмица, тъй като световната творческа общност отново има възможността да се събере в Кан и да работи за развитието на бизнеса, планетата и обществото като цяло, посредством креативност.“

В секция Outdoor Lions бяха получени 1809 заявки, а 48 награди бяха раздадени – 10 злата, 15 сребра и 23 бронза. Grand Prix беше връчено на „Liquid Billboard“ на Havas Middle East, Dubai, Cultural Insight за adidas. Първият в света билборд, в който може да се плува, бе създаден, за да промотира новата колекция от inclusive, full-cover бански костюми.

В секция Print & Publishing Lions 795 заявки бяха пуснати и 21 награди бяха раздадени – 4 злата, 6 сребра и 10 бронза. Grand Prix отиде при „The Elections Edition“ на Impact BBDO, Dubai, за Annahar Newspaper, като това е втората такава награда за Обединените Арабски Емирства. Председателят на журито Natalie Lam, CCO, Publicis APAC & MEA, Hong Kong, коментира по повод връчената награда Grand Prix: „The Elections Edition има често срещаната в кампании наградени с Grand Prix гениална простота. Най-добрата работа е най-малко усложнената и тази, която не се задълбочава в излишни приказки, но в крайна сметка достига до сърцето на човек.“

В секция Radio & Audio Lions бяха получени 692 заявки, а 23 награди бяха раздадени – 3 злата, 7 сребра и 12 бронза. Grand Prix се присъди на „The Unfiltered History Tour“ of the British Museum Dentsu Creative, Bengaluru / Dentsu Creative, Mumbai / Dentsu Creative, Guragaon за VICE Media, неофициален иноваторски подкаст гид на така оспорваните артефакти в Британския музей.

Секция Health & Wellness Lions, където се награждава креативността свързана с личното благосъстояние, получи 1213 заявки и 38 награди бяха раздадени – 7 злата, 11 сребра и 19 бронза. Grand Prix беше присъдено на „The Killer Pack“ на VMLY&R, Mumbai, за Maxx Flash Mosquito Repellent Coil. Репелентът против комари е направен от 100% биоразградими материали, а опаковката му убива ларвите на комарите, дори и когато е изхвърлена на сметище, в кош за боклук или в застояла вода. Това помага за спирането на разпространението на животозастрашаващи зарази като денга вируса и малария в Индия.

В секция Pharma Lions, където се награждава променяща живота креативност, бяха подадени 298 заявки и 11 награди бяха раздадени – 2 злата, 4 сребра и 4 бронза. Наградата Grand Prix беше присъдена на „I Will Always Be Me“ на Dell Technologies & Intel, VMLY&R, New York. Председателят на журито Brett O’Connor, Executive Creative Director, VCCP Health, UK коментира: „Бяхме отнесени от този проект, начинът по който са успели, чрез преживяванията на самия потребител, да разкажат семпла история за здравословното му състояние на любимите му хора, приятели и семейство. Геният, стоящ зад преживяното от потребителите, който успява да съкрати процеса от 3 месеца до 30 минути за нас, е безценно, особено в момент в живота им, където всяка минута е от значение. “

Наградата Lions Health and United Nations Foundation Grand Prix for Good, която се връчва за проекти създадени за неправителствени и благотворителни организации, бе присъдена на „Lil Sugar— Master Of Disguise“ на AREA 23, IPG Health Network Company, New York, за Hip-Hop Public Health (HHPH). Съпътстван от песен, съвместно написана и изпълнена от рап сензацията Darryl DMC McDaniels от Run-DMC, този креативен проект използва рап, разказване на истории и видео игри. Така прави изучаването на свойствата на храната забавно и превръща децата в експерти на тема захар, с помощта на приложението Lil Sugar.

Злато в Young Lions Print спечели „The Protest Cardboard“ на Will Cega и Rafael Quintal от Германия.

Петте Global Growth Councils for Progress ще се срещнат на Cannes Lions за първи път, където ще работят заедно по време на фестивала и през цялата година, за да намерят решения и да разработят идеи за творческия прогрес за бизнеса и обществеността. На 24 юни, петък, ще се съберат на сцената Lumiere, където ще представят планът си за работа и ангажиментите, които ще поемат през идната година.

Запиши се за нашия бюлетин