08.12.2023

Effie Awards Europe 2023 обяви победителите

McCann Worldgroup е „Agency Network of the year“

На 6 декември в Брюксел, в Maison de la Poste в Брюксел бяха обявени победителите от Effie Awards Europe 2023. Най-впечатляващите заявки бяха удостоени със златна награда Effie, McCann Worldgroup си завоюва Grand Effie и титлата “Agency Network of the Year”.

Над 140 професионалисти от индустрията от над 20 европейски държави отделиха време и споделиха от опита си, за да отличат най-ефективните усилия през годината. Журито, съ-председателствано от Ayesha Walawalkar, Chief Strategy Officer, MullenLowe Group UK и Catherine Spindler, Deputy CEO на LACOSTE, връчиха 50 награди на близо 40 агенции от 16 европейски държави.

Освен с титлата “Agency Network of the Year”, McCann Worldgroup бе удостоена с 4 златни и 3 сребърни статуетки за забележителната работа за IKEA, Aldi UK & Ireland, Vodafone и Getlini EKO.

Тази година България беше представена от петима изтъкнати професионалисти, които участваха в журито:

Всички победители можете да разгледате тук.

Effie Forum

Гала церемонията бе предшествана от Effie Forum – събитие, специално организирано да отпразнува маркетинговата ефективност и да спомогне за промотирането и налагането на културата на ефективността сред агенции и клиенти. Един от ключовите елементи бе презентацията на Věra Šídlová, Global Creative Thought Leadership Director, Kantar, която разкри резултатите от проучване на тема „The secrets behind ideas that work“. Изследването извежда 5 ключови урока за създаването на ефективно рекламиране от печелившите реклами на Effie Europe:

  • Освободете вътрешния Дейвид – Маркетолозите трябва да инвестират в идентифицирането на това как хората виждат техния бранд и на основните бариери, които пречат на развитието. С прецизна стратегия, творчеството може да накара малките бюджети да дадат неочаквани резултати.
  • Възползвайте се от бранда – Много от рекламите, изследвани в проучването,използват наследството на марката и съществуващите асоциации с нея, за да се разграничат от конкуренцията. Маркетолозите трябва да се ангажират с дългосрочни стратегии, за да затвърдят бранда си.
  • Провокация със смисъл – Положителната промяна се постига с много повече от провокативност заради самата провокативност. Изненадването на публиката с образователен елемент е сигурен начин да спечелите сърцата и да промените нагласите им.
  • Създавайте културни моменти – Брандовете могат да заинтригуват и задържат аудиторията със съдържание, което надминава маркетинга, като създава песни, които не спират да си тананикат; предавания, които нямат търпени да гледат или музикално видео, от което не могат да отвърнат поглед.
  • Върнете забавлението обратно (в бизнеса) – Маркетолозите не бива да подценяват силата на това да накараш хората да се усмихнат. Хуморът е динамит за ефективността, но се губи в по-голямата част от маркетинговия пейзаж.

Съвместното проучване между Effie Awards Europe и Kantar можете да намерите тук.

Наградите на Effie Europe се организират от Европейската асоциация на комуникационните агенции (EACA) в сътрудничество с Kantar в ролята на Strategic Insights Partner, с Google, The European Interactive Digital Advertising Alliance (EDAA), ACT Responsible, Adforum.com, OneTec&Eventattitude и The Hoxton Hotel.

Запиши се за нашия бюлетин