Cannes Lions закри петдневния креативен фестивал с тържествена церемония

66-тия Международен креативен фестивал Cannes Lions приключи с церемония по награждаване на 21 юни. Наградени бяха победителите в Communication Track и Good Track. Бяха връчени и специални награди на най-добре представилите се компании и най-вдъхновяващите личности в индустрията.

Communication Track

В категория Film Lions бяха подадени 2793 заявки, от които 77 бяха отличени с 1 Grand Prix, 11 златни, 28 сребърни и 37 бронзови.

Наградата Grand Prix отиде при Droga5, New York за кампанията им The Truth is Worth It, създадена за New York Times, която спечели Grand Prix и в категория Film Craft по-рано тази седмица. Кампанията цели да покаже опасността, смелостта, упоритостта и решителността, която се изисква, за да бъдеш журналист в The New York Times и как това помага на хората да разберат света по-добре.

Margaret Johnson, Chief Creative Officer & Partner в Goodby Silverstein & Partners USA, коментира кампанията: „Като жури, ние търсихме брилянтна идея, комбинирана с брилянтно изпълнение. И това е най-добрият пример. Типографията е много проста, но изключително въздействаща, честна но и семпла. Това е голата истина. И това е нейната сила.“

В категория Titanium Lions бяха подадени 171 заявки, които бяха отличени с 1 Titanium Grand Prix и 5 Grand Prix награди.

Най-желаната награда беше присъдена на FCB New York за кампанията The Whopper Detour за Burger King за приложение, което използва geofencing и позволява на потребителите в радиус от 600 фута от ресторант на McDonald’s да отключат ваучер за сандвич Whopper в Burger King срещу 1 цент. Това е третата награда Grand Prix за тази кампания, спечелила още в категории Mobile и Direct.

Председателят на журито David Lubars, Chief Creative Officer Worldwide, Chairman North America, BBDO, коментира: „Това е невероятна употреба на технологии, за да привлечеш потребители на конкуренцията при теб. Това е иновативен технологичен хак, със страхотни резултати, каквито не сме виждали преди. Безупречно изпълнено, мога да ви уверя, изглежда лесно, но е трудно за изпълнение. Забавно е, човешко е, очарователно е.“

Good Track

В категория Glass: The Lion for Change, в която възхвалява идеи, предназначени да променят света, адресирайки неравенството между половете или предразсъдъците, бяха подадени 193 заявки, от които 8 бяха отличени с 1 Grand Prix, 1 златен, 2 сребърни и 4 бронзови лъва.

Голямата награда в категорията бе присъдена на VMLY&R POLAND, Warsaw за кампанията им The Last Ever Issue за Gazeta.pl/Mastercard/BNP Paribas, за която агенцията, заедно с клиентите си, купува едно от най-четените списания за възрастни в Полша само за да го затворят.

Президентът на журито Jaime Robinson, Chief Creative Officer в Joan Creative, United States, споделя: „Когато гледам към това Grand Prix, виждам креативност, която променя културата. Идеята е разтърсваща. Всеки от нас в журито се моли за такива идеи всеки ден. Използва системата, за да промени системата. Много ми харесва как използва обект на деградация и го превръща в нещо красиво. И после се сбогува с него завинаги.“

От всички 834 заявки в категория Sustainable Development Goals Lions, оценяващ креативните решения, които имат положително влияние над света, бяха наградени 22 с 1 Grand Prix, 3 златни, 7 сребърни и 11 бронзови лъва.

Голямата награда в категорията спечели Clemenger BBDO Melbourne с кампанията си The Lion’s Share за Mars Australia, инициатива за опазване на дивата природа, подкрепена от ООН, за събиране на средства като моли рекламодатели да дарят 0.5% от своите медийни разходи всеки път, когато животни са показани в рекламата.

Председателят на журито David Droga, Founder и Creative Chairman в Droga5, коментира: „Животните са фундаментална част от нашия свят, култура, общество, език и дори маркетинга и киното. В действителност, образи на животни могат да бъдат видяни в около 20% от рекламите. И въпреки това, животните не винаги получават подкрепата, от която се нуждаят. Досега. Събраните средства ще бъдат разпръснати по целия свят, за да спасят видове от изчезване, за да запазят хабитатите на дивите животни и да се погрижат за тяхното благоденствие.“

„Това е програма, която бе провокирана и подкрепена от голям бранд, подкрепена и създадена от невероятен креативен екип. Те не просто направиха добър филм за това, което искат да направят, но създадоха устойчива програма, която вече жъне успех. И това е важното за нас.“, допълни той.

По време на церемонията бяха раздадени и специални награди:

Agency of the Year бе присъдена на Wieden+Kennedy, Portland; McCann, New York на второ място и Droga5 на трето.

Network of the Year бе спечелена от McCann Worldgroup; последвани от DDB Worldwide и FCB на трето място.

Independent Agency of the Year тази година е Wieden+Kennedy, Portland; на второ място Droga5, New York и JOHN X HANNES, New York на трето място.

Holding Company of the Year бе присъдена на Omnicom, последвани от Interrepublic Group и WPP.

Palme d’Or, наградата за най-награждавана продуцентска компания, отиде при Park Pictures (USA). На второ място се нарежда Hungry Man (USA), последвани от Somesuch (UK), Buck (USA) и Biscuit Filmworks (USA) на пето място.

Нововъведената тази година Creative Brand of the Year бе присъдена на Burger King, Nike на второ място и IKEA на трето.

На церемонията бяха връчени и следните почетни награди:

Apple беше обявена за Creative Marketer of the Year в чест на продължителната си креативна комуникация и маркетинг инициативи сред множество платформи, и колаборациите между партньори и агенции. Наградата беше връчена на Tor Myhren, Vice President of Marketing Communications в Apple.

Наградата LionHeart беше връчена на Phumzile Mlambo-Ngcuka, Under-Secretary General в ООН и Executive Director за UN Women за нейното застъпничество за жените, човешките права и социалната справедливост по света, и за показаното лидерство в инициативата The Unstereotype Alliance.

В чест на техния невероятен принос към креативната индустрия, Jeff Goodby и Rich Silverstein, основатели на Goodby Silverstein & Partners, получиха наградата Lion of St. Mark.

Наградата Grand Prix for Good, селектирана от Titanium журито сред всички организации с нестопанска и благотворителна цел, спечелили Gold Lion (освен Health & Wellness и Pharma), които не могат да спечелят Grand Prix, бе връчена на McCann New York за кампанията Generation Lockdown, създадена за March For Our Lives. Съобщението, което носи, цели да покаже действителността около това как тренировките в случай на престрелка се превръщат в рутина в американските училища. Кампания спечели още 3 награди в категория Film Lion (1 златна, 1 сребърна и 1 бронзова), злато в категория Social & Influencer и сребро в PR.

Разсъждавайки относно Cannes Lions 2019, изпълнителният директор Simon Cook споделя: „Бяха едни невероятни 5 дни – един празник на най-добрата работа в световен мащаб, който ще бъде началото на едно страхотно приключение за много хора. Беше и едно обединение на най-брилянтните и напредничави умове от много индустрии – креативни, медийни, технологични, и т.н.

От разговорите и темите, които изникват, е ясно, че ние сме в процес на вълнуващи промени – устойчивост, култура, полово равенство, бранд ценности, storytelling, отговорно консуматорство – всичко това са важни теми. И с края на това издание на фестивала, нямаме търпение да продължим тези разговори и следващата година и да проследим прогреса си, когато се срещнем отново 2020.“

Снимки от церемонията може да видите тук.

Снимки от целия фестивал може да намерите тук.

Запиши се за нашия бюлетин