21.09.2022

Art Directors Club of Europe събира 32 млади таланти във Вилнюс за инициативата Creative Express

 • От 29 септември до 1 октомври ще се проведе XI-ото издание на Creative Express. Инициативата ще събере на едно място 32-ма талантливи млади професионалисти от цяла Европа.
 • След две години, в които събитието се провеждаше в онлайн формат, тазгодишното издание ще бъде присъствено, а мястото на срещата е столицата на Литва – Вилнюс.
 • Тази година Creative Express ще бъде част от програмата по честването на 700-та годишнина на град Вилнюс.
 • В образователния проект участниците ще разработват творчески идеи с цел промотиране на града и развиване на популярността му в Европа.

32-та участници са избрани от локалните клубове на 16 държави, всичките членове на Art Directors Club of Europe (ADCE), с което се дава възможност на млади таланти от цяла Европа да се докоснат до ексклузивната образователна програма Creative Express.

В обучението за първа година ще се включат и представители на български рекламни агенции, членове на БАКА. За участие са избрани:

Христа Георгиева – Head of Art, Wunderman Thompson Sofia

Валентин Томов – Copywriter, Noble Graphics


Съвместно с The Atomic Garden Vilnius – училище за реклама и творчество, ADCE и Литвийската дизайн асоциация, тазгодишното издание на Creative Express ще бъде отново на живо от 29 септември до 1 октомври в град Вилнюс.


Creative Express е програма, организирана от ADCE, целяща да предостави професионално обучение и възможност за кариерно израстване на млади творци от цяла Европа. Тя събира на едно място най-добрите арт директори, копирайтъри и дизайнери от Стария континент, за да задълбочи познанията им и да им даде възможност да почерпят вдъхновение от техните интернационални колеги и опитни ментори. Всяка година участниците работят заедно по разрешаването на реално предизвикателство.

„Историята на град Вилнюс започва с първото му споменаване от великия княз на Литва Гедиминас в едно от неговите писма до чуждестранни търговци и занаятчии.“ 700 години по-късно Ремигиюс Шимашюс, кметът на столицата, отпразнува годишнината му, като кани млади творци да се съберат в града.

Това е и причината темата на Creative Express 2022 да е създаването на идеи, които да промотират литвийската столица. Финалните идеи и кампании ще бъдат презентирани на 1 октомври.


Шимашюс описва града в своята официална покана като „място, на което различни култури и хора са се смесвали, обменяйки идеи и учейки се едни от други с векове“. Той вярва, че „и столицата, и жителите ѝ са истинското въплъщение на младежкото любопитство, изобретателност, решителност и страст“. Затова и негова цел е да събере млади криейтив професионалисти от цяла Европа да открият града и „да създадат свежи концепции за Вилнюс“, които „да рекламират тези ценности“.


По време на 3-дневното обучение младите таланти, организирани в работни групи, ще бъдат наставлявани по време на работния процес от престижни имена от криейтив индустрията. Тазгодишните ментори са:

 • Eva Povilauskaitė – Jung Von Matt, Berlin
 • Rimantas Stanevičius – Milk, Vilnius
 • Mantas Velykis – LRT (Lithuanian National Television), Vilnius
 • Gabrielius Jucevičius – Clinic 212, Vilnius
 • Collette Wasielewski – Owwn
 • Bruna Gonsalez (Independent Creative Director)
 • Charlotte Bufler – The Wunderwaffe
 • Lewis Blackwell – Director of Lurzer’s Archive и CEO на Creative Standards International.

В допълнение, Ханс-Петер Албрехт, ADCE Creative Express Programme Director, е и творчески партньор в The Wunderwaffe.


Повече информация за програмата на Creative Express 2022 можете да намерите тук.За Art Directors Club of Europe
ADCE е платформа, която позволява на творческата общност да се обедини; да взаимодейства помежду си; да насърчава, изследва, допринася за креативността и да я отпразнува като многостранен подход. ADCE събира творците на Европа, и не само, на едно място посредством своите ежегодни награди, събития, образователни програми и публикации. Припозната международно като авторитетен глас, ADCE представя най-доброто от европейските реклама и дизайн пред непрестанно глобализиращия се пазар. ADCE вярва, че посредством разнообразната, свързана и сътрудничеща си европейска творческа общност, се решават сложни въпроси.

ADCE е асоциация с нестопанска цел, чието седалище е в Барселона. Съставена е от 22 професионални рекламни и дизайн клуба и асоциации от 21 европейски страни: Австрия, България, Германия, Грузия, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Обединеното кралство, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Украйна, Финландия, Чехия и Швейцария.

Основана през 1990, ADCE се стреми да насърчава отличното творчество в сферите на графичния дизайн и рекламата на европейско ниво. Асоциацията представлява повече от 7,000 професионалисти и дава видимост на най-добрите локални кампании. Настоящият президент е Александър Шил, глобален изпълнителен творчески директор на Serviceplan Group.

Запиши се за нашия бюлетин