13.12.2023

Art Directors Club of Europe обяви творческата класация за 2023

Serviceplan Germany Munich стана Агенция на годината и получи отличия като независима агенция;
Stellantis Fiat спечели Марката на годината

Германия имаше силно представяне в тазгодишната креативна класация на ADCE 2023 (ADCE 2023 Creative Rankings), като завладя четири от топ 10 места на агенции и статут на най-високо класирана държава. Резултатите се основават на точките, спечелени за победи на гала церемонията по връчването на наградите ADCE за 2023 г., обявена по време на скорошния фестивал ADCE в Барселона.

Serviceplan Germany Munich бе класирана, както като Агенция на годината на ADCE Awards 2023, така и като Независима агенция на годината. Агенцията спечели общо седем златни, три сребърни, четири бронзови и двe номинации в тазгодишните награди.

По-долу са акцентите от креативното класиране на ADCE 2023. Кликнете върху линка, за да видите пълните класации за всяка категория. Класациите на агенции, марки и други в конкретни държави могат да се видят с помощта на падащи менюта.

Топ 10 на класираните агенции

 1. Serviceplan Germany Munich
 2. Innocean Berlin
 3. Dentsu Creative Portugal Lisbon
 4. Leo Burnett Company srl Turin
 5. LePub Milan
 6. Saatchi & Saatchi Düsseldorf
 7. Accenture Song Germany Hamburg
 8. Uncommon Creative Studio London
 9. Saatchi & Saatchi Ukraine, Kiyv
 10. Havas London

Най-високо класирани независими агенции

 1. Serviceplan Germany Munich
 2. Uncommon Creative Studio London
 3. Run Barcelona
 4. Jung von Matt DONAU Vienna
 5. Graficalismo Design Studio Lisboa

Най-високо класираните компании в следните категории са както следва (щракнете върху връзката към категория, за да видите пълния списък).

Топ 5 държави с най-високо класиране

1. Германия
2. Великобритания
3. Португалия
4. Италия
5. Испания

Класирането се изчислява въз основа на кумулативни точки за спечелени награди ADCE 2023, както следва: Злато 30 точки, Сребро 14, Бронз 6, Номинация 2, Специални награди 60 и Гран При 90.

Всички победители в наградите ADCE за 2023 г. можете да видите тук.

Global Creative Rankings

За първи път, благодарение на сливането през юни 2023 г. с глобалния The One Club for Creativity, всички победители в ADCE ще бъдат включени в Global Creative Rankings на The One Club, което го прави най-важната глобална еталонна класация в индустрията за агенции, марки, работа и творчески професионалисти.

Глобалната креативна класация за 2023 г., която ще бъде обявена в началото на януари, ще комбинира точки от The One Show, ADC Annual Awards, ADCE Awards, ONE Asia Creative Awards, The One Club US chapter awards и Type Directors Club TDC състезания.

Art Directors Club of Europe (ADCE) е асоциация с нестопанска цел със седалище в Барселона. Съставена е от 21 професионални рекламни и дизайн клуба и асоциации от 20 европейски държави: Австрия, България, Германия, Грузия, Естония, Италия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Обединеното кралство, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Украйна, Финландия, Чехия и Швейцария.

Основан през 1990 г., ADCE цели да насърчава отличните графичен дизайн и рекламна креативност на европейско ниво. Асоциацията представлява над 7000 професионалисти от сферата и предоставя видимост на най-добите творчески усилия на локално ниво. Настоящият президент на ADCE е Александър Шил, Global Chief Creative Officer на Serviceplan Group. От тази година ADCE е вече част от the One Club for Creativity в ролята на негов европейски клон.

Запиши се за нашия бюлетин