13.10.2023

От гледна точка на председателя на журито: Александър Калчев

Кой момент от кариерата определи живота ви днес?

Няма конкретен момент. Моята кариера досега е поредица от срещи с брилянтни хора, които тласнаха работата ми напред. Но ако трябваше да избера един, това беше моментът, в който поех творческото ръководство на DDB в Париж.

Има ли наследство от европейското творчество, което бихте искали да споделите?

Има една красива творба, която излезе преди няколко години и е брилянтна комбинация от Outdoor и Direct. Това е за British Airways и се казваше Look Up, представяйки дете, което гледа истински самолет, докато минава покрай него. След това билбордът ви каза в реално време кой е полетът. Това беше страхотно използване на невидима технология, която провокира удивление и се чувства свежа дори десет години по-късно.

MAGIC OF FLYING | BRITISH AIRWAYS

OGILVYONE LONDON | GRAND PRIX DIRECT LIONS | 2014

Как се разви европейското творчество през последните няколко години и какви тенденции очаквате да видите тази година?

Видяхме как европейското творчество се възстановява след пандемията и дори процъфтява. Случиха се много прекрасни неща, като завръщането на добре написаното копи и хумора. Когато става дума за Direct, видяхме някои страхотни идеи за активиране, които показаха нови начини за добавяне на стойност към бизнеса на нашите клиенти. Тази година се надявам да видя още повече работа, която се чувства като част от по-голяма картина, а не само интелигентни тактически активации.

Кое според вас създава най-добрите условия за творчески успех?

Добронамерена организация, в която хората не се страхуват да бъдат себе си и да се провалят. Повече от веднъж.

Какво означава за вас „творческо съвършенство“?

Има милиони начини за решаване на проблем, но простите и красиви са най-трудни за намиране. Стремете се да намерите най-елегантното и просто решение на сложните бизнес проблеми. Не се отнасяйте към всичко като към пирон.

Кой е най-честият съвет или обратна връзка, който откривате, че давате на екипите си относно постигането на „творческо съвършенство“?

Добре е да се чувстваш неудобно. Не е добре да си самодоволен.

Какъв е единственият съвет, който бихте дали на участниците, които подават своите заявки?

Бъдете честни. Бъдете много конкретни по отношение на начина, по който споделяте работата си – журито винаги се интересува от това как нещата са оживели, пред какви препятствия сте се изправили и как сте ги преодолели. Контекстът е толкова важен, колкото и решението.

Защо е важно работата ви да бъде сравнена?

Отвъд признанието, всяко награждаване е разговор. Бъдете част от разговора.

Кой е най-добрият съвет, който можете да дадете на творческите лидери, които искат да насърчат творческите постижения в своите екипи?

Махнете се от пътя за доброто, бъдете там за лошото.

Запиши се за нашия бюлетин