Международният фестивал Cannes Lions обяви победителите в Craft и Entertainment Track

Участниците във втория ден на 66-тия Международен Фестивал на Креативността Cannes Lions станаха свидетели на множество лекции от сцената на фестивала, обхващащи широк спектър от проблеми, свързани с креативната индустрия.

Някои от лекторите бяха четирикратният носител на Academy Award Alfonso Cuarón, Colleen DeCourcy от Wieden+Kennedy и David Linde от Participant Media, които дискутираха как изкуството и активизма могат да провокират промяна в свят, в който хората са все повече и повече движени от своите цели. Многократно награждавания дизайнер Thomas Heatherwick се присъедини към Richard Edelman от световната комуникационна компания Edelman, за да дискутира как влияе поемането на рискове. Откровена дискусия относно състоянието на индустрията в наши дни, надеждите и вижданията за бъдещето й, се проведе и с David Droga от Droga5 и Brian Whipple от Accenture Interactive.

Във вечерната церемония по награждаване бяха отличени победителите в категория Craft Track, която оценява артистичността, уменията, таланта и нюха, които са необходими за създаването на красивите идеи. Entertainment Track, от своя страна, оценява използването на креативност отвъд брандираната комуникация за създаването на автентично съдържание, което ангажира потребителите и влияе на културата.

Craft Track

Digital Craft Lions

797 заявки демонстрираха техническа артистичност, от които 23 бяха наградени с 1 Grand Prix, 4 златни, 7 сребърни и 11 бронзови лъва.

Grand Prix беше връчено на VIRTUE, Копенхаген с рекламодател Carlings и кампанията им adDRESS THE FUTURE, в която мулти-бранд веригата създава дигитална модна колекция с цел да повиши осведомеността относно щетите, които бързата мода нанася на околната среда.

Президентът на журито Rein Inamoto, основател на Inamoto & Co, коментира: „Тази кампания има целта да повдигне много важен проблем, с който човечеството се сблъсква. Тя спечели това отличие заради своята неочакваност, изобретателност и мащаб.“

Film Craft Lions

Общо 1924 ентрита са подадени в тази категория, оценяваща майсторството на екрана. Журито присъди 1 Grand Prix, 12 златни, 24 сребърни и 41 бронзови лъва.

Final cut, Ню Йорк спечели Grand Prix за кампанията си The Truth is Worth It, съвместно с New York Times, целяща да покаже, че оригиналната и независима журналистика се нуждае от ресурси, време и отдаденост, и че абонирането за The NY Times е решаващо и нужно.

Президентът на журито Rebecca Skinner, Managing Director/Executive Producer в Supreme Films, САЩ, коментира: „През тези 7 дни на журиране имаше много перспективни кампании и дискусии относно тях, но когато става дума за Grand Prix бяхме единодушни – смела кампания, изработена по уникален начин.“

Журито отбеляза, че докато майсторството в кампаниите е било разнообразно, голяма част от брандовете са засегнали и важни социални проблеми.

Industry Craft Lions

В тази категория са подадени 1697 заявки, сред които наградените са с 1 Grand Prix, 6 златни, 14 сребърни и 20 бронзови лъва. Журито обърна внимание, че голяма част от заявките са силно емоционално заредени, използващи креативност, за да предадат съобщението си.

Награда Grand Prix получи Momentum Worldwide, Ню Йорк за кампанията си с Nike Just do it HQ at the Church, в която църква е трансформирана в игрище за баскетбол за чикагските младежи.

Trevor Robinson OBE, Founder & Executive Creative Director на Quiet Storm и председател на журито, коментира: „Това е Grand Prix, в което се оценява сдържаността откъм майсторство, но чийто завет е отвъд тази награда. “

Entertainment Track

Entertainment Lions

В тази категория са подадени 830 заявки, от които 27 печелят 1 Grand Prix, 3 златни, 10 сребърни и 13 бронзови награди.

Голямата награда Grand Prix отиде при UM Studios, Ню Йорк за кампанията с рекламодател Johnson & Johnson 5B, игрален филм, който показва колко силни са медицинските сестри.

Председателят на журито Scott Donaton, Global Chief Creative & Content Officer в Digitals, Global, коментира: „5B е смела идея и красива история, която е брилянтно направена. Може – и ще – остане като пример за смел маркетинг. Нуждаем се от повече истории като тази; истории, които ще накарат хората да им пука; които ще отразяват ценностите на бранда и ще посочат пътя, по който индустрията да върви напред.“

Entertainment Lions for Music

Общо 391 заявки са подадени в категорията за креативни музикални колаборации и оригинално музикално съдържание. Наградени са 14 от тях с 2 Grand Prix награди, 2 златни, 3 сребърни и 7 бронзови лъва.

Doomsday Entertainment, LA спечели Grand Prix в Music Content: Excellence in Music Video за клипа към песента This Is America на Childish Gambino, който хвърля поглед към изобразяването на чернокожите в Америка и предразсъдъците, които те срещат. Второто Grand Prix в Community: Fan Engagement/Community Building отива при AKQA São Paulo, първа награда в тази категория за Бразилия, за песента Bluesman на бразилския рапър Baco Exu Do Blues, която цели да обедини публиката в търсене на равенство и мир.

Entertainment Lions for Sport

Обявената тази година категория, която оценява креативността, докосваща фен културата и свързваща силата на спортовете (включително и електронните спортове) и хората. 702 заявки са подадени в тази категория, от които 29 получават 1 Grand Prix, 4 златни, 10 сребърни и 14 бронзови лъва.

Първото Grand Prix в новата категория отива при Wieden+Kennedy, Portland за кампанията им с Nike Nike Dream Crazy, която показва силата на спорта да промени света.

Това е второто Grand Prix, което печелят на Cannes, след победата в категория Outdoor Lions Billboards. Журито, водено от Steve Stoute, Founder & CEO на Transition Enterprises отбеляза, че много от кампаниите, журирани на фестивала, се фокусират върху разнообразието и обхватността в спорта, конкретно женските спортове с апел за ответни действия срещу предразсъдъците.

Снимки от церемонията във вторник може да видите тук.

Запиши се за нашия бюлетин