11.10.2018

Близо 1200 творчески идеи от 28 държави се състезават на Golden Drum 2018

Юбилейният международен фестивал на креативността Golden Drumкойто ще се проведе от 17 до 19 октомври 2018 в Порторож, Словения, получи за участие в конкурсната програма творчески идеи от 28 държави. Финалистите ще станат известни на 17 октомври, сряда. Победителите ще бъдат обявени и наградени на 19 октомври.

Най-голям брой заявки са подадени от Румъния – 188 (165% повече от миналогодишното издание), следвани от Руската федерация със 149 заявки. Най-голям ръст се наблюдава в подадените заявки от Македония, а за първи път в своята история Фестивалът получава заявки от Испания и Португалия.

196 различни агенции, които ще се борят за наградата Golden Rose, са подали заявки за участие, а 103 независими агенции ще се състезават за наградата Златен Дракон.

За конкурса Young Drummers са получени 172 плаката, създадени от млади криейтиви с фокус върху затвърждаването на бранда Пиран – град на Тартини.

Mojca Bri??ik, президент на фестивала Golden Drum Festival, споделя: “Ние сме изключително доволни от резултата, тъй като наблюдаваме ръст при участието в конкурса Young Drummers, както и от факта, че заявките за участие в основния конкурс остават на миналогодишното ниво въпреки икономическите трудности на турския пазар, който беше винаги силно представен на Фестивала. Вярвам, че работата на журито ще бъде трудна.“

Заявките тази година ще се оценяват от две групи жури, съставени от 22 международно признати топ експерти от креативната индустрия. Dushan Drakalski, Chief Creative Officer Europe, Ray Productions, е президент на журитоWHAT, член на което е и Мария Милушева, творчески директор на Noble Graphics. Adrian Botan, Global Executive Creative Director, McCann Worldgroup и президент на European Creative Leadership Council, ще ръководи WHY. Заявките в състезанието Young Drummers ще се журират от специално 5-членно жури, водено от Josefine Richards, Creative Director на INGO Stockholm.

Запиши се за нашия бюлетин