20.03.2023

БАКА и още 11 бизнес организации с отворено писмо с искане за реформи и подкрепа от държавата чрез устойчиво правителство

В отворено писмо до политическите партии 12 асоциации от водещи за икономиката на страната сектори, сред които и БАКА, отправиха апел към партийните лидери да положат всички възможни усилия, за да сформират редовно правителство и с действията си да покажат зрялост и мъдрост в името на развитието на България и подобряването на благосъстоянието на българите.

В писмото се подчертава критичната важност на устойчиво правителство, което може да се справи с наложителните проблеми, пред които се изправя икономиката на България и бизнеса. През последните две години страната се сблъска с поредица от кризи, включително пандемия, война, енергийна криза, инфлация, геополитически и политически кризи, както и криза на доверието. Въпреки това предстоящата година предлага исторически възможности за развитие, включително развитието на изкуствения интелект, края на войната в Украйна и икономическите възможности, които ще създаде. Писмото предупреждава, че политиците, които не успеят да съставят функциониращо правителство, което може да се справи с тези предизвикателства, поставят икономиката и благосъстоянието на българските граждани на втори план.

„Заявяваме, че реалният ангажимент и подкрепа за бизнеса и икономиката от страна на вас, политиците, ще бъдат мерени в следващите месеци през готовността ви да сформирате устойчиво правителство, което да свърши работата си за разрешаване на стоящите пред страната ни критично важни проблеми и предизвикателства”, се казва в отвореното писмо и се поставят спешните и определящи за напредъка на България теми в 6 конкретни области:

1.Възможно най-бързо приемане на България в Еврозоната и Шенген

2.Осъществяване на нужните законодателни и административни реформи за гарантиране върховенството на закона в страната ни

3.Наложителни реформи в българското образование

4.Осигуряване на работещи регулатори и институции

5.Гарантиране на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост

6.Подобряване на условията за насърчаване на инвеститорите

„Време е да превърнем България в добро място за живот, с високи стандарти, в място за честен и свободен бизнес, в предпочитана дестинация за инвестиции, в страна с визия за бъдещето и с истински правов ред, да се върне в хората чувството, че има справедливост. Необходимо е редовно правителство, което да води адекватна политика в интерес на България и на избора, който сме направили преди десетилетия – да бъдем част от Европа и от демократичния и свободен свят. Отговорността е историческа и политическите партии трябва да загърбят краткосрочните си вътрешнопартийни интереси и личното его, за да дадат на страната ни шанс за просперитет.,” се казва в отвореното писмо към политиците.

12-те асоциации, които изразяват категоричната позиция на бизнеса са:

Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST)

Българска асоциация за управление на хора (БАУХ)

Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА)

Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА)

Българска асоциация на софтуерните технологии (BASSCOM)

Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ)

Българската предприемаческа асоциация (BESCO)

Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ)

Българската финтех асоциация

Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB България)

ИКТ Клъстер

Сдружение на фамилния бизнес – България (FBN Bulgaria)

Запиши се за нашия бюлетин